maandag 29 december 2014

COMPLOTTHEORIE

In 1972 werd de pornofilm Deep Throat uitgebracht, in feite een instructiefilm voor huismoeders hoe zij – nu de stofzuiger en de wasautomaat veel van hun taken hadden overgenomen – zich binnen het gezin tóch nog enigszins ten nutte konden maken. Actrice Linda Lovelace deed voor hoe een en ander in zijn werk ging door tijdens de orale diensten de zegswijze 'een keel opzetten' van een nieuwe dimensie te voorzien. Waar u bij hedendaagse instructiefilms de klodders en spetters om de oren vliegen (wat dat betreft zou zo nu en dan na de beurt een stevige boenbeurt met Vlekkendepper weinig kwaad kunnen), werd het orgasme – volgens de overlevering zou Lovelace over een clitoris in haar keel hebben beschikt – destijds nog slechts auditief gefingeerd door klokgelui.

In 1972 werd ook de basis gelegd voor de onthulling van het Watergate-schandaal. Twee journalisten van The Washington Post, Carl Bernstein and Bob Woodward, konden naar aanleiding van informatie van een tot 2005 anoniem gebleven informant, blootleggen dat de partij van de republikeinse president Nixon verantwoordelijk was voor een inbraak in het hoofdkwartier van de democratische politieke tegenstanders, hetgeen zou leiden tot het indienen van het ontslag door de president. In het in 1974 uitgebrachte boek All the president's men werd de anonieme informant steevast Deep Throat genoemd.

Anno nu worden informanten telkens – hoewel zij zelden meer anoniem weten te blijven – met de term 'klokkenluider' aangeduid, waarmee eigenlijk Linda Lovelace – en niet Edward Snowden en Julian Assange – met terugwerkende kracht ook verantwoordelijk is voor het aan het daglicht brengen van de afluisterpraktijken van NSA én het lekken van staatsgeheime informatie via Wikileaks.

Misschien is het té vergezocht. Maar ach, denk ik dan maar: daar ben ik nu eenmaal een razendsnel associërende, onverantwoordelijke, perverse smeerlap voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten