dinsdag 27 juli 2021

SPACE

Ik kom er vandaag achter dat De Bijenkorf al sinds 2016 geen Drie Dwaze Dagen meer houdt. Ineens voel ik me compleet losgerukt van alles waarmee ik in verbinding dacht te staan. Ik denk niet dat een gesprek met een - weliswaar geduldig, invoelend en hulpvaardig - medewerker van de Luisterlijn in dit geval zal volstaan. Te meer daar ik er achter kwam dat in 1969 de eerste mens voet op de maan zette en de laatste in 1972. Momenteel kampt de NASA met budgetproblemen om weer eens een mens op een ander hemellichaam te droppen, te weten: op de maan. Vóór 2024 zal hier in ieder geval geen sprake van zijn. Ja, het schiet al lekker op met de vooruitgang. Wat leef ik toch op een volslagen kutplaneet.

Misschien moet ik eens een eindje gaan fietsen. Het is een schrale troost, maar ik heb dan nog het geluk om te leven in een deel van een volslagen kutplaneet waar tenminste de fietspaden fatsoenlijk zijn aangelegd en je in de stalling onder het plein voor het centraal station de banden van je fiets tot min of meer perfecte hardheid kunt oppompen, zonder dat je daar middeleeuws voorovergebogen met armen en handen kracht bij hoeft te zetten. Het is bijna ongelooflijk. Er komt automatisch lucht uit de pomp, zodra je die op het ventiel duwt. Nog onwaarachtiger: er komt geen lucht meer uit de pomp, zodra deze als vanzelf aanvoelt wanneer er voldoende in de band zit. Bij een poging tot met de vingers induwen blijkt de band inderdaad geen millimeter mee te geven.

Eenmaal met opgepompte banden per roltrap naar boven vervoerd geweest zijnde zal ik het al pedalerende ongetwijfeld niet droog houden. Maar ja, daar leef ik nu eenmaal op een volslagen kutplaneet voor. Voor wie het nog niet wist: fatsoenlijke hemellichamen kennen geen neerslag, hebben een permanente temperatuur van tweeëntwintig graden Celsius, voortdurend zonlicht waartegen men zich niet hoeft te beschermen door de huid met crèmes in te smeren en ze draaien niet om andere hemellichamen heen. Dat eeuwige gedraai van alles om alles heen, het universum werd er op een bepaald moment zelf zo horendol van dat het recalcitrant besloot uit te gaan zetten en daar niet mee te stoppen voordat al dat gedraai in zijn inwendige tot een eind was gekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten