maandag 24 april 2023

CHINA-GATE


 

Ik zou me niet te druk maken over Chinezen die ons bespioneren met hun geheime dienst TikTok. Ik begrijp dat hun president Xi Jinping China aan de top van de wereldorde wil hebben. Maar het is kennelijk nog te moeilijk voor ze om een fatsoenlijk vaccin tegen Covid-19 uit te vinden. In plaats van compleet eenvoudig de patenten te omzeilen en de westerse vaccins te kopiëren, slaan ze zelf aan het knoeien, met uit taugé gewonnen vaccins. Die blijken niet zo goed of zelfs helemaal niet te werken. Dan sluiten ze eerst een dikke miljard van hun eigen inwoners op; vervolgens laten ze ineens de teugels vieren. Gevolg? Een tsunami van miljoenen Covid-doden. Dat ruimt lekker op. Zou dat de gedachte achter de tactiek van Xi zijn geweest? Dat een beetje uitdunning van de bevolking geen kwaad kan? Dat met de vergrijzing van de Chinese inwoners en de improductiviteit van bejaarden de verjonging best een duwtje in de rug kan gebruiken? En dat Covid-19 nu eenmaal een ziekte bij uitstek is die ervoor zorgt dat het oude brood het eerst op gaat?


Wat de spionage door China betreft die specifiek gericht is op Nederland: onze waterwerken. Het schijnt dat hun geheime dienst TikTok zich niet heeft gericht op de Afsluitdijk, niet op de stormvloedkering bij de Oosterschelde, niet op Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg. Nee, China denkt dat je bij lekkende dijken levende mensen inzet die – als waren zij allen Hansjes Brinker, maar dan met spleetogen, een geel aandoende huid en sluik zwart haar – hun duim in de dijk steken om het achterland te behoeden voor onder water lopen. Dat komt mooi uit, want aan menselijk personeel heeft China voorlopig nog wel even voldoende reserve.


Wat heel verdacht is: telkens als ik tjap tjoy bestel bij mijn favoriete Chinese restaurant wordt me gevraagd of ik er bami of nasi bij wil. Als dat een keertje of zeven gebeurt, kan er nog sprake zijn van toeval, domheid of ongeïnteresseerdheid. Maar nee. Het gebeurt al-tijd. Zelfs zonder enige vorm van spionage door welke TikTok of andere Chinese geheime ballonnendienst zou nu toch duidelijk moeten zijn dat ik witte rijst bij mijn tjap tjoy wil. En waarom moet ik nog steeds Pekingeend bestellen als de hoofdstad al sinds jaar en dag 'Bejing' heet? Welke tactiek schuilt hierachter? Krijg ik eend te eten waarvan de versheidsdatum al twee decennia verstreken is? En waarom krijg ik altijd een gratis zakje kroepoek mee? Is het om mij af te kopen? Hopen ze dat ik over bepaalde zaken zwijg?


Jammer voor ze. Mooi niet. Ik houd mijn mond niet langer. Ik heb de Chinezen terug bespioneerd. En nu ga ik eens haarfijn uit de doeken doen hoe de vork in de steel zit.


Naast loempia's met kip verkopen de Chinezen loempia's met ham. Ik heb die informatie inmiddels ook doorgespeeld aan de autoriteiten in Taiwan. Als ze met deze kennis de Chinese marine niet buiten hun territoriale wateren kunnen houden, weet ik het ook niet meer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten