dinsdag 25 april 2023

MESMERIZING


 

Er staat een rij in de apotheek constateer ik tot mijn tevredenheid. Mooi. Des te langer kan ik naar het album 'A Gilded Eternity' van Loop luisteren. Het werk kwam uit in 1990. Ik denk dat ik de cd ook in dat jaar aanschafte. Ik weet nog waarom. Bij het programma 120 Minutes op MTV kwam de clip van het nummer Arc-Lite (Sonar) vaak voorbij. Dat was mesmerizing. Ik zou omdat ik in het Nederlands schrijf de term 'betoverend' kunnen gebruiken, maar dat doet afbreuk aan Arc-Lite (Sonar). Arc-Lite (Sonar) was mesmerizing en dat is van net een hogere orde dan betoverend.


Nu ik 'A Gilded Eternity' 33 jaar na uitkomst weer hoor, valt het me op dat het hele album vanaf het allereerste nummer, Vapour, mesmerizing is. De kwaliteit is er in de loop der decennia slechts op vooruitgegaan. Zonder dat er iets aan de muziek is veranderd, vanzelfsprekend. Dat moet betekenen dat ik er tegenwoordig anders naar luister. Is de muziek doordat ik inmiddels veel meer levenservaring heb meer op mij toegesneden geraakt? Repeterende gitaarriffs, voortdurend aan de distortion gelegd. Gitaarsolo's die niet worden gespeeld om de sologitarist in het zonnetje te zetten, maar die telkens op de juiste momenten al te veel monotonie doorbreken en - hoewel het solo's zijn - fraai in de pas lopen met het ritme van de songs. Drums die volslagen repetitief hun eigen weg gaan en toch schitterend aansluiten bij de ook al strikt repetitieve muur van distorted gitaargeluid.


Ik beweeg mee op het ritme van Breathe Into Me. Op deze manier kan ik hele dagen in de rij van apotheken staan. Al te veel tijd is me niet gegund. Fuck it. Ik ben aan de beurt. Ik ben gedwongen halverwege Breathe Into Me mijn koptelefoon af te doen en mijn recept door te geven. Tenminste, het recept dat mijn huisarts heeft doorgemaild. Daar ben ik goed ziek van. Maar tegen die ziekte zullen ze hier geen medicijnen voorradig hebben.


"Waarmee kan ik u helpen?" vraagt de apotheekster.

"Arc-Lite (Sonar)", antwoord ik.

"Maar natuurlijk." Ze draait zich om en loopt naar achteren. Ik zie hoe ze voorover buigt, de geluidsinstallatie aanzet en een stevige draai aan de volumeknop geeft, in de rechter richting. Dan hoor ik op volume naar tevredenheid de drums het intro inzetten, gevolgd door het zich voortdurend op het randje van hysterie bevindende gitaargeluid en daarna draagt ook de zanger zijn steentje bij.


Ik sluit mijn ogen en glimlach. Vervolgens draai ik me om en kijk naar de overige klanten. Een oudere Marokkaanse man. Een veel te zware Nederlandse kerel in scootmobiel. En een jongere vrouw met hoofddoek, die haar kind bij de hand houdt.


Allen knikken ze naar me. Dankbaar. Ook zij waren hier aan toe. Is Arc-Lite (Sonar) een placebo, het zij zo. Het werkt op dit moment als medicijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten