zaterdag 17 juni 2023

GEWOON MAAR EENS EEN FILOSOFIETJE IN DE GROEP GOOIEN


Als ze in zijn tijd sociale media zouden hebben gehad, zou Immanuel Kant Kritik der reinen Vernunft nooit hebben geschreven. Geen tijd voor. Veel te vaak afgeleid. Hij had immers nog van alles te retweeten, moest bij iedere scheet een toepasselijke hashtag verzinnen en zijn pennenvruchten dienden SEO-proof te zijn. Daarnaast zou hij speciaal voor Instagram ter zake dienende afbeeldingen bij elkaar moeten zien te googlen, zonder later te kunnen worden geconfronteerd met schending van iemands copyright en betaling van een draconische vergoeding daarvoor.
Helaas bestonden er in zijn tijd nog geen sociale media. Met als resultaat dat er nog een dikke twee eeuwen lang wereldwijd wijsbegeertestudenten zijn lastig gevallen met zijn onmogelijk te bevatten theorieën, in een onnavolgbaar proza, dat is gevat in bijzin na bijzin. Terwijl diezelfde studenten zich ook nuttig hadden kunnen maken met het opbouwend bedoeld plaatsen van duimpjes op sociale media als reactie op de meest uiteenlopende faits divers.
Zou Immanuel Kant in onze tijd leven en het toch hebben kunnen opbrengen het werk te schrijven, dan zou het #Superkritik der risenreinen Megavernunft hebben geheten. Dat zou best wel een helemaal goede prestatie zijn geweest van Immanuel, met al die hedendaagse afleiding. Eine ganz tolle Leistung.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten