woensdag 21 juni 2023

NACHTSCHADEREVOLTE


 

Goed. De tomaten komen op de markt voor een zacht prijsje in veel groteren getale opdraven dan zij bij 's lands grootste grootgrutter komen opdraven. Of ze daar nu in de bonusaanbieding zijn of niet. Nog iets merkwaardigs: ze smaken werkelijk naar tomaat. Bonusaanbiedingtomaten smaken naar zout, peper en mayonaise, mits je dat op de tomaten hebt aangebracht. Anders smaken ze naar de totale onbestendigheid, vergelijkbaar met de oneindigheid van het universum

Maar: de tomaten van de markt hebben de nare eigenschap direct na binnenkomst in de woning een ontbindingsrevolutie te ontketenen. Leg de tomaten ergens neer, ze beginnen spontaan uiteen te barsten en er verschijnen van binnenuit vreemde witte gezichten op de oppervlakken, die bij aankoop nog - min of meer - rood waren. Door de witte grimassen die de tomaten trekken, lijkt het zelfs of sommige hun tong naar me uitsteken. Het verwijderen van de mombakkesen, die kennelijk een interne staat van plezier moeten uitdrukken, levert een hoop boen-, kuis-, schrap- en schaafwerk op, zelfs als ik de tomaten slechts tot soep of saus wil verwerken.

Daarnaast doen de tomaten onderling lacherig over de heer des huizes. Ze verkneukelen zich alvast over de nachtschadeoverdosis die ik mijzelf ga toedienen. Met een beetje geluk wordt dat traumahelikopterwerk. Zelfs als ik die witte smileys van hun oppervlak hebt geveegd, presteren ze het nog om me uit te lachen. Hoe ik dat weet? Dat hoor ik toch? Ik hoor hoe ze elkaar aanmoedigen het op een fermenteren te zetten. Als ik die ontbinding langer tolereer, groeien de witte verschijnselen uit tot borden en spandoeken met daarop opruiende kretologie; lopen ze binnen de kortste keren een protestoptocht over mijn aanrecht.
Misschien gaan ze dan zelfs met nog onafgewassen bestek, borden en pannen gooien.

Ik vind het allemaal nogal rebels. ik beraad me op te nemen stappen en de daarvoor te volgen procedures. Alle tomaten weg kieperen zou een oplossing kunnen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten